Guarana (Paulinie nápojná/Paullinia cupana) je popínavý keř pocházející z oblasti Amazonie. Tato rostlina byla pojmenována po dánském botanickém badateli Simonu Paullim, který zemřel v roce 1680. Termín guarana má svůj původ v výrazu „gua-rana", což v jazyce indiánů žijících v Amazonii znamená „velký lesní strom". Zralé plody guarany vypadají jako otevřené oko. Díky tomuto neobvyklému vzhledu je paulinie obestřena různými mýty a pověstmi, zejména mezi indiány z Jižní Ameriky.
I když indiáni termín guarana používají k označení celého stromu, my tento termín využíváme jen pro plod nebo pro extrakt z plodu. Guarana obsahuje kofein, což se někdy nazývá guaranin, theofylin a theobromin. Guarana je vlastně rostlina, která má nejvíc kofeinu ze všech. Její semena mohou mít až 6% kofeinu, zatímco kávová semena mají maximálně 2%. Theofylin, který se nachází i v čajových listech, pomáhá uvolnit svaly v průduškách, zpevňuje srdeční činnost a zrychluje tep. Ovšem v guaraně a čaji je ho jen malé množství, takže tyto účinky nečekáme při užívání. Theobromin se také nachází v čajových listech, kakaových bobech a tím pádem i v čokoládě. Další užitečnou složkou guarany jsou polyfenoly, které mají silné antioxidační vlastnosti.
Pro své stimulační účinky je guarana populární doplněk stravy, a to zejména mezi řidiči, sportovci a studenty během zkouškového období. Pomáhá zlepšit soustředění, zvedá náladu, brání vzniku deprese, posiluje paměť, má analgetické účinky (přispívá k úlevě od bolesti hlavy, migrénách, a také od revmatických potíží) a také se využívá jako afrodiziakum. Guarana obecně posiluje jak tělo, tak mysl. V Jižní Americe jsou proto nápoje z guarany ještě více populární než káva.
Guarana podporuje pocit plnosti a snižuje chuť na jídlo, což pomáhá s hubnutím. Zvyšuje rychlost metabolismu, trávení a pohyb střev a potlačuje pocit hladu. Podobně jako amazonští indiáni nosili guaranové zásoby s sebou na lov a do bitev, i my bychom měli užívat guaranou v kombinaci s aktivním životním stylem a zdravou stravou.
I když káva a guarana mají oba kofein, jejich vliv na tělo se liší. Kofein v kávě se absorbuje v žaludku, zatímco kofein v guaraně je spojen s vlákninou, prochází žaludkem a vstřebává se až ve střevech. Guarana tedy nezpůsobuje překyselení žaludku a obvykle ji lépe snášejí i lidé se citlivým žaludkem. Rozdíl také spočívá v rychlosti a trvání účinku kofeinu. Kofein z guarany se uvolňuje pomalu a jeho účinky se dokonce časem zvyšují. Začíná působit přibližně hodinu po požití a trvá 6-8 hodin. Není tedy rychlý nástup nebo ustupování účinku jako u kávy. Stejně tak nedochází k rychlému zvýšení krevního tlaku a tepové frekvence.
V České republice je guarana povolena jako součást výživových doplňků. Můžete ji najít v podobě tablet, čistého guaranového prášku, čaje, sirupu, nebo jako ingredienci v energetických nápojích, žvýkačkách, čokoládě a dalších potravinách.
Zdroj: www.lekarnickekapky.cz (Autor: PharmDr. Nora Tůmová, Lékárna Mendlovo náměstí, Brno - Revize (srpen 2025): Mgr. Kateřina Kafuňková)