Bylina, která dokáže proměnit jarní trávník ve zlatožlutý koberec, není vůbec tak obyčejná, jak by se mohlo zdát. Od nepaměti je pampeliška jednou z nejpoužívanějších rostlin v lidovém léčitelství a dokonale doplňuje náš jídelníček.
Pampeliška neboli smetánka lékařská z čeledi Hvězdnicovitých je vytrvalá bylina typická přízemní růžicí listů, žlutým květenstvím a nepřehlédnutelnými plody. Vždyť kdo by neznal nažky s bílým padáčkovitým chmýřím, které se po fouknutí rozletí? Mezi další poznávací znaky patří často poměrně mohutný kořen, který stejně jako stonek i listy po poranění vypouští bílé hořké mléko.
Pampelišky jsou rozšířené prakticky po celém světě. Rostou od velmi nízkých nadmořských výšek až po úpatí těch nejvyšších hor a pohoří. Jsou bohaté na fenolové kyseliny, flavonoidy, terpeny, vitamíny A, C, E, K, B a minerálních láítek jako např. vápník, sodík, hořčík, železo, měď, křemík, zinek nebo mangan.
Kořeny pampelišky obsahují 20-40% inulinu, v závislosti na ročním období. Inulin je rozpustná vláknina a její využití je široké a to nejen v lidovém léčitelství. Podporuje střevní mikroflóru, zlepšuje trávení a snížení hladinu cukru v krvi.
Bylo prokázáno, že pampeliška snižuje hladinu cholesterolu v krvi a její antioxidační účinky chrání kardiovaskulární systém, například snížením krevního tlaku nebo zlepšením stavu krevních cév.
Významný se také ukázal dietetický efekt pampelišky: její užívání pomáhá při redukci hmotnosti i střevních potížích, především díky inulinu.
Velice zajímavá je také schopnost pampelišek ředit krev.
Zdroj: www.lekarnickekapky.cz (Mgr. Filip Škarda - Votický lékárník a člen představenstva České lékárnické komory se dlouhodobě zabývá bylinami a houbami, jejich účinnými látkami a jejich použití v klasické i alternativní medicíně.)